c medical gynekolog logga
Artiklar

Endometrios och fertilitet – hur påverkar det om jag vill bli gravid?

04.04.2023

Vad är endometrios?

Har du så ont vid mens att du inte kan göra det du brukar? Hjälper inte vanliga värktabletter? Det kan bero på sjukdomen endometrios, och då behöver du få hjälp. Med tidig behandling kan smärtan gå över och hindras från att bli värre. Du ska inte behöva ha mycket ont.

Endometrios innebär att det finns livmoderslemhinna eller celler som liknar livmoderslemhinna på andra ställen än inuti livmodern. 

Olika grader av endometrios

Ja, det finns olika ”grader” av endometrios. Men mängden endometrios behöver inte motsvara mängd symtom, de individuella variationerna är mycket stora.

Orsakar endometrios infertilitet?

Det kan vara svårare att få till en graviditet genom samlag om du har endometrios. Det finns flera orsaker till det. Bland annat kan det vara svårare för äggen att bli befruktade. Det kan också vara svårare för ett befruktat ägg att fastna, eftersom inflammationen gör att livmoderslemhinnan inte fungerar som den ska. Endometrios ökar också risken för missfall.

Provrörsbefruktning, IVF, brukar vara den behandling som fungerar bäst om man har endometrios och inte kan bli gravid genom samlag. På våra fertilitetskliniker i Stockholm och Uppsala hjälper vi dig med behandling.

Smärtan är ofta värre de första två till tre månaderna av en graviditet. Sedan är det vanligt att vara i stort sett smärtfri fram till barnet föds. För de flesta kommer smärtorna tillbaka en tid efter att barnet är fött, oftast efter att mensen har börjat igen.

På våra fertilitetskliniker i Stockholm och Uppsala hjälper vi dig med utredning och IVF-behandling, kontakta oss idag vi har inga väntetider.

Endometrios innebär att det finns livmoderslemhinna eller celler som liknar livmoderslemhinna på andra ställen än inuti livmodern. Ett vanligt symtom är att ha mycket ont i samband med mens. De flesta behöver behandling för att slippa att ha ont, och andra besvär.

Jag har problem att bli gravid och har endometrios - vad ska jag göra?

På våra fertilitetskliniker i Stockholm och Uppsala har vi samlat några av landets skickligaste specialister inom fertilitet och erbjuder rådgivning kring fertilitet samt infertilitetsutredningar och infertilitetsbehandlingar såsom IVF och insemination. 

Oavsett typ av problem du upplever kan du vara säker på att du får den hjälp du behöver av kompetenta och kunniga experter som värnar om din hälsa och ditt välbefinnande.

Insemination

På C-Medicals fertilitetskliniker kan vi hjälpa till med insemination av mannens egna spermier eller donerade spermier. Inseminationen kan göras i en naturlig menscykel eller kombinerat med ägglossningsstimulering.

IVF-behandling

Vid IVF, även kallat provrörsbefruktning, får spermien befrukta ett ägg utanför kvinnans kropp. 

IVF kan användas vid alla former av infertilitet och är idag den mest effektiva formen av assisterad befruktning. Parets egna ägg och spermier kan användas, alternativt kan donerade spermier och/eller ägg nyttjas.

Korta fakta om endometrios

Flera nyheter