c medical gynekolog logga

Följ oss:

Vanliga frågor och svar

Vi vet att det finns många frågor som kan dyka upp när det kommer till din egen fertilitet. Därför har vi samlat några av de frågor vi svarar på oftast här. Om du inte hittar svar på frågan här är du välkommen att kontakta oss.
Framfall (prolaps) i underlivet är vanligt; så många som hälften av alla kvinnor utvecklar framfall i något skede av livet, men bara 10–20 % söker vård på grund av åkomman. Framfall är inte farligt, men kan försämra livskvaliteten.
Typiskt för alla framfall är en känsla av tryck som ofta är lättare på morgonen och besvärligare på kvällen på grund av att man varit upprätt under dagen. Det kan tidvis förekomma smärta i underlivet och ryggen. Framför allt vid framfall utanför slidan kan slemhinnorna irriteras och orsaka smärta och sveda.
Du kan bli opererad om du har mycket besvär av ditt framfall. Det kan göras på flera olika sätt. Vanligtvis utförs operationen genom slidan, med lokalbedövning eller ryggbedövning. Oftast kan du lämna sjukhuset samma dag, men ibland kan du behöva stanna på sjukhuset lite längre.
Framfallet kan lyftas upp med hjälp av en framfallsring om det är urinblåsan eller livmodern som har sjunkit ned. Du för då upp en ring i plast eller silikon i slidan. Ringar finns i olika utseenden och storlekar.
Framfall är en godartad åkomma och är alltså inte farligt. Men framfallet kan vara ett besvärande problem som försämrar livskvaliteten. Eftersom framfall är godartat, behandlas det bara om det orsakar symtom.
Framfall är när livmodern sjunker ner i slidan, eller organ runtom slidan buktar in i slidväggen.
Ja våra gynekologer gör en utredning och vägleder dig sedan till en behandling som passar dig. C-Medicals gynekologer har lång erfarenhet av kvinnosjukdomar.
Vid ett framfall får du en utbuktning genom slidan som även kan vara synlig för ögat. När livmodertappen sticker ut känns den fast och liknar nästan en nästipp. Om det däremot är urinblåsan, slidväggen eller ändtarmen som orsakar besvären känns utbuktningen mjuk.
De vanligaste symtomen är att du märker att någonting buktar fram i slidöppningen. Det känns tungt och skaver i underlivet. Besvären kommer ofta under en längre tid, men ibland kommer de snabbt i samband med att du har lyft något tungt eller varit förstoppad.
Diffus känsla av att vara stor, vid och öppen i underlivet. Underlivet tar in luft eller vatten. Sämre sexliv, det känns mindre. Vid levatorskada kan man ha smärtor från bäckenbotten, speciellt vid knipövningar.
Grad 3 och 4 uppstår vid ca 3,5 procent av vaginala födslar och är en beskrivning av olika grader av skada på ringmuskel/sfinkterruptur och omgivande vävnader.
De med små bristningar är ofta läkta inom ett år, andra kan få bestående skador, med eller utan besvär.