c medical gynekolog logga

Följ oss:

Endometrios – en plågsam sjukdom

Det är inte helt känt vad endometrios beror på. Den troligaste förklaringen är att celler eller bitar av livmoderslemhinnan pressas ut i magen genom äggledarna när du har mens.  

Vad är endometrios?

Endometrios innebär att det finns livmoderslemhinna eller celler som liknar livmoderslemhinna på andra ställen än inuti livmodern. Ett vanligt symtom är att ha mycket ont i samband med mens. De flesta behöver behandling för att slippa att ha ont, och andra besvär. 

Symtom vid endometrios

Det är vanligt att de första symtomen kommer i tonåren. En del får symtom redan första gången de har mens. Symtomen vid endometrios varierar från person till person. En del känner inte av den alls, eller ganska lite. Andra kan ha symtom som inte är uppräknade här.

 • Det är vanligt att ha mycket ont när man har mens eller ägglossning. Oftast gör det ont i magen, men det kan också göra ont ut mot ryggen och ner i benen
 • Det är också vanligt att ha ont långt in i slidan och magen när du har slidsamlag

 

Du kan också ha ett eller flera av följande symtom:

 • Du har symtom som liknar urinvägsinfektion. Du kan till exempel känna dig kissnödig ofta eller ha svårt att komma igång och kissa
 • Du har symtom som liknar IBS, som till exempel diarré eller förstoppning.
 • Det gör ont när du kissar eller bajsar
 • Du har blod i kisset eller bajset i samband med mens
 • Du känner dig allmänt sjuk, trött, illamående och har feber
 • Du har svårt att få till en graviditet
 • Du har längre och rikligare mens
 • Symtomen av endometrios varierar ofta över tid
 • Det är vanligt att ha bättre och sämre dagar eller längre perioder med mer eller mindre symtom. Hur starka symtom du har kan också varierar över tid

 

Hur behandlar man endometrios?

Det går inte att bli av med sjukdomen, men den kan lindras med hjälp av behandling.

Det är olika för olika personer vilken behandling som hjälper bäst. Det kan till exempel bero på hur gammal du är eller om du planerar att få till en graviditet.

Det är vanligt att du tillsammans med din läkare får prova dig fram till vad som fungerar just för dig. Ibland behövs operation.

Vad beror endometrios på?

Det är inte helt känt vad endometrios beror på. Den troligaste förklaringen är att celler eller bitar av livmoderslemhinnan pressas ut i magen genom äggledarna när du har mens. Cellerna eller bitarna av livmoderslemhinna fäster sedan på bukhinnan där de fortsätter att växa.

Studier har visat att endometrios till viss del är ärftligt. Det innebär att sannolikheten är större att få endometrios om du har en genetisk släkting som har sjukdomen.

Hos en del läker endometrios ut av sig själv. När du kommer i klimakteriet och slutar få mens brukar sjukdomen försvinna.

Våra gynekologer på C-Medical hjälper dig med utredning och behandling.
Kontakta oss! 

Du kan känna dig trygg hos oss

C-Medical Gynekologi är en plats där du kan känna dig trygg när du söker hjälp för utredning och behandling av gynekologiska problem. Här arbetar specialister inom området som är utbildade och erfarna inom diagnos och behandling av många olika tillstånd. Så oavsett typ av problem du upplever kan du vara säker på att du får den hjälp du behöver av kompetenta och kunniga experter som värnar om din hälsa och ditt välbefinnande.

Kontakta oss

Kontakta oss så utreder och behandlar våra specialister dig!
Ring oss på telefonnummer 08-404 09 99.